(80% dotacja z Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego,
20% wkład własny - Urząd Miasta i Gminy Skawina).
Po realizacji programu „Posiłek w szkole i w domu” znacząco podniósł się standard sanitarny, estetyczny i funkcjonalność kuchni.
1. Wykonano prace remontowe: flizowanie magazynu produktów suchych magazynu termosów, korytarzyka do obieralni warzyw, wyflizowanie ściany w kuchni przy piecu konwekcyjno - parowym, po wykonaniu robót elektrycznych oraz hydraulicznych i budowlanych. Zostały wymienione drzwi do magazynów, zamontowano rolety w okienkach wydawczych.
2. Zakupiono meble kuchenne ze stali nierdzewnej, w tym wyposażono stanowiska do wydawania posiłków oraz zwrotu naczyń.
3. Zakupiono piec konwekcyjno – parowy, Robot Coupe cl50 (szatkownica do jarzyn) oraz zmywarkę.
4. Wymieniono i uzupełniono zastawę stołową.
Piec konwekcyjno – parowy jest urządzeniem najbardziej wydajnym, gdyż pozwala jednocześnie przyrządzić kilka posiłków. Skraca czas przygotowywanych potraw oraz poprawia ich smak. Mięso i ryby nie wysuszają się, są soczyste, miękkie a ich przyrządzanie odbywa się bez utraty ich masy. Obróbka parowa warzyw w piecu pozwala na zachowanie witamin i minerałów w każdym składniku. Przygotowywanie potraw w wersji parowej ogranicza także ilość tłuszczu jaki jest potrzebny do sporządzania dań. Jest to zatem o wiele zdrowszy sposób przygotowywania posiłków na stołówce szkolnej. Ważnym aspektem jest także ekonomiczność przygotowywania dań: niższe zużycie wody, oszczędność energii elektrycznej i gazu oraz zastąpienie wielu urządzeń gastronomicznych, takich jak piekarnik, grill, patelnia czy trzon kuchenny. Przygotowywanie posiłków znacząco usprawnił także robot – szatkownica, który sprawnie, wygodnie i bezpiecznie pozwala na szatkowanie w najróżniejsze kształty warzyw i owoców. Celem zastosowania tego urządzenia jest skrócenie czasu pracy oraz poprawa walorów smakowych i odżywczych posiłków wydawanych na stołówce szkolnej. Zakupiona zmywarka o wysokich parametrach pozwala dobrze wyparzać naczynia, co zapewnia odpowiedni standard sanitarno - higieniczny, a nowa zastawa stołowa wpływa motywująco na dzieci, by zjadały nie tylko smaczny, zdrowy, ale i estetycznie podany posiłek.
Dzięki programowi „Posiłek w szkole i w domu” znacząco podniósł się standard wyposażenia kuchni, organizacja pracy personelu, a przede wszystkim katalog i jakość przygotowywanych posiłków. Dbałość o zdrowie uczniów i szeroka edukacja uczniów w zakresie zdrowego żywienia, stała się jeszcze bardziej efektywna.
Informacja w mediach lokalnych CZYTAJ link
MGOPS realizuje zadanie własne w ramach wieloletniego programu rządowego „Posiłek w szkole i w domu” , polegające na zapewnieniu pomocy w formie posiłku, świadczenia rzeczowego lub świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności osobom jej potrzebującym.
Informacja w mediach lokalnych CZYTAJ link
W naszej stołówce szkolnej przygotowujemy smaczne potrawy według zasad racjonalnego żywienia
w oparciu o zdrowe, naturalne produkty.
Obiady są gotowane codziennie w szkolnej kuchni (nie korzystamy z cateringu!).
Koszt obiadu - 9,00 zł płatne przelewem (za miesiąc z dołu).
Nr konta 12859100070310056390610001
Załączniki do umowy
Zał 1 oświadczenie o alergenach
Jadłospis z wykazem alergenów dostępny tutaj
HARMONOGRAM PRZERW OBIADOWYCH*:
W GODZ. |
PONIEDZIAŁEK |
WTOREK |
ŚRODA |
CZWARTEK |
PIĄTEK |
10:35-10:50 | 2b, 3a | 1a, 3b | 1b, 2a | 1a, 2a | 1a |
11:30-11:45 | 1a, 1b | 2a, 3a | 2b, 3b | 1b, 3a | 2b, 3b |
po przerwie 11:45 | 4ab -dz. | 5ab - chł. | |||
12:00-12:15 | 2a, 3b | 1b, 2b | 1a, 3a | 2b, 3b | 1b, 3a |
12:30-12:45 |
6a 4ab - chł 5ab - dz. |
5a, 5b 4ab - dz. |
4a, 4b, 8a | 4a,4b, 6a |
2a, 6a 5ab - dz. |
po przerwie 12:45 | 4ab - chł | ||||
13:30-13:45 |
8a 5ab - chł |
6a, 8a 4ab - chł. |
5a, 5b, 6a | 5a, 5b, 8a |
8a 4ab - dz. |
* klasy 1 - przerwa trwa 20 min,
klasy 2-7 - przerwa trwa 15 min.