foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nasza szkoła jest miejscem, w którym proces nauczania - uczenia się stanowi radosne przeżycie dla uczniów i nauczycieli. Osiągamy to, stosując metody i techniki przyspieszonego uczenia, dzięki którym pomagamy każdemu dziecku rozwijać się na miarę swoich możliwości.

W ramach modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu”- Edycja 2020, nasza szkoła uzyskała dofinansowanie na modernizację i wyposażenie stołówki szkolnej w kwocie: 99 975,25zł

(80% dotacja z Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego,
20% wkład własny - Urząd Miasta i Gminy Skawina).

 

Po realizacji programu „Posiłek w szkole i w domu” znacząco podniósł się standard sanitarny, estetyczny i funkcjonalność kuchni.

1. Wykonano prace remontowe: flizowanie magazynu produktów suchych magazynu termosów, korytarzyka do obieralni warzyw, wyflizowanie ściany w kuchni przy piecu konwekcyjno - parowym, po wykonaniu robót elektrycznych oraz hydraulicznych i budowlanych. Zostały wymienione drzwi do magazynów, zamontowano rolety w okienkach wydawczych.

2. Zakupiono meble kuchenne ze stali nierdzewnej, w tym wyposażono stanowiska do wydawania posiłków oraz zwrotu naczyń.

3. Zakupiono piec konwekcyjno – parowy, Robot Coupe cl50 (szatkownica do jarzyn) oraz zmywarkę.

 4. Wymieniono i uzupełniono zastawę stołową.

 

 

     Piec konwekcyjno – parowy jest urządzeniem najbardziej wydajnym, gdyż pozwala jednocześnie przyrządzić kilka posiłków. Skraca czas przygotowywanych potraw oraz poprawia ich smak. Mięso i ryby nie wysuszają się, są soczyste, miękkie a ich przyrządzanie odbywa się bez utraty ich masy. Obróbka parowa warzyw w piecu pozwala na zachowanie witamin i minerałów w każdym składniku. Przygotowywanie potraw w wersji parowej ogranicza także ilość tłuszczu jaki jest potrzebny do sporządzania dań. Jest to zatem o wiele zdrowszy sposób przygotowywania posiłków na stołówce szkolnej. Ważnym aspektem jest także ekonomiczność przygotowywania dań: niższe zużycie wody, oszczędność energii elektrycznej i gazu oraz zastąpienie wielu urządzeń gastronomicznych, takich jak piekarnik, grill, patelnia czy trzon kuchenny. Przygotowywanie posiłków znacząco usprawnił także robot – szatkownica, który sprawnie, wygodnie i bezpiecznie pozwala na szatkowanie w najróżniejsze kształty warzyw i owoców. Celem zastosowania tego urządzenia jest skrócenie czasu pracy oraz poprawa walorów smakowych i odżywczych posiłków wydawanych na stołówce szkolnej. Zakupiona zmywarka o wysokich parametrach pozwala dobrze wyparzać naczynia, co zapewnia odpowiedni standard sanitarno - higieniczny, a nowa zastawa stołowa wpływa motywująco na dzieci, by zjadały nie tylko smaczny, zdrowy, ale i estetycznie podany posiłek.

 

 

Dzięki programowi „Posiłek w szkole i w domu” znacząco podniósł się standard wyposażenia kuchni, organizacja pracy personelu, a przede wszystkim katalog i jakość przygotowywanych posiłków. Dbałość o zdrowie uczniów i szeroka edukacja uczniów w zakresie zdrowego żywienia, stała się jeszcze bardziej efektywna.

Informacja w mediach lokalnych CZYTAJ link

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Skawinie objął pomocą w formie posiłków uczniów Szkoły Podstawowej nr 3.

MGOPS realizuje zadanie własne w ramach wieloletniego programu rządowego „Posiłek w szkole i w domu” , polegające na zapewnieniu pomocy w formie posiłku, świadczenia rzeczowego lub świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności osobom jej potrzebującym.

Informacja w mediach lokalnych CZYTAJ link

Stołówka

 

 

 

W naszej stołówce szkolnej przygotowujemy smaczne potrawy według zasad racjonalnego żywienia
w oparciu o zdrowe, naturalne produkty.

 

 

 

 

Obiady są gotowane codziennie w szkolnej kuchni (nie korzystamy z cateringu!).

Koszt obiadu - 9,00 zł płatne przelewem (za miesiąc z dołu).

Nr konta 12859100070310056390610001

Umowa dostępna jest tutaj

Załączniki do umowy

Zał 1 oświadczenie o alergenach

Zał 2 rezygnacja z obiadów

 

 

             

                                                                              

Jadłospis

Jadłospis z wykazem alergenów dostępny tutaj

 

 

HARMONOGRAM PRZERW OBIADOWYCH*:

W GODZ.

PONIEDZIAŁEK

WTOREK

ŚRODA

CZWARTEK

PIĄTEK

10:35-10:50 2b, 3a 1a, 3b 1b, 2a 1a, 2a 1a
11:30-11:45 1a, 1b 2a, 3a 2b, 3b 1b, 3a 2b, 3b
po przerwie 11:45 4ab -dz.       5ab - chł.
12:00-12:15 2a, 3b 1b, 2b 1a, 3a 2b, 3b 1b, 3a
12:30-12:45

6a 

4ab - chł

5ab - dz.

5a, 5b

4ab - dz.

4a, 4b, 8a 4a,4b, 6a

2a, 6a

5ab - dz.

po przerwie 12:45         4ab - chł
13:30-13:45

8a

5ab - chł

6a, 8a

4ab - chł.

5a, 5b, 6a 5a, 5b, 8a

8a

4ab - dz.

 

* klasy 1 - przerwa trwa 20 min,

  klasy 2-7 - przerwa trwa 15 min.

Regulamin stołówki